Sue Bierman Park, San Francisco: bland does not equal comfortable

December 10, 2011

The people/entities/forces responsible for creating public space in San Francisco have done another mediocre job – this time with Sue Bierman Park on the Embarcadero across from the Ferry Building.

After a couple of years of work and almost two million dollars in renovations, the park looks like the “before” image in some kind of open space competition – a blank slate just waiting for benches, trees, paths, recreational spaces, and other amenities.

There’s no shelter from wind (in windy San Francisco), no shade or shelter from sun or rain (ditto), and there are very few benches for sitting.

 

There are these strange items – either an art piece or someone’s idea of clever seating, or both. All they’re good for is collecting rainwater.

There has been an ongoing discussion of installing a children’s playground at the park — in a neighborhood with none — but apparently not everyone with a say in the issue is in favor. Why there is even a controversy about this is beyond me – what’s not to like about a playground?

 

Calif. Academy of Sciences, part 3: A ghost of its former self

November 3, 2011

The California Academy of Sciences, as it now stands, is a big and busy place. On a typical day it teems with visitors, most of whom seem to be enjoying themselves.

In the midst of all that space and light and color, I suspect that most visitors don’t realize how much of that space is basically wasted – soaring ceilings that go up to nowhere – or how many of the exhibits are pale shadows of what the Academy had before it was remodeled to such fanfare several years ago.

 

Remembering the old Academy, I can’t help compare these cheesy, cheap biology exhibits to the old Life Through Time installation, which was immersive, engaging, and far more modern than any current exhibition.

 

The new Academy has vast floor space given over to static signage and rudimentary touch exhibits. The old Academy was stuffed with curiosities, cleverly designed and displayed. Its huge collections were readily accessible to anyone who was interested.

 

What’s really sad are the physical remnants of the old Academy that the new one is built around. The old Reptile and Amphibian Swamp, which featured a number of live alligators and crocodiles, now contains one forlorn albino alligator.

 

The railing, with its seahorse motif and bronze starfish atop the bannister, is a reminder of the old-fashioned skilled handiwork and well-thought-out whimsical design elements that were everywhere in the old building.

 

The African Hall is pretty much as it was – a quiet, dark, and contemplative space that also serves as a reminder of an earlier age of museums, when naturalists “collected” (shot and killed) animals, which were then mounted in dioramas with great skill and artistry. What puzzles me is why the Academy chose to keep its African Hall but not Wild California, an equivalent space filled with evocative dioramas of California wildlife. For better or worse, they don’t make exhibitions like that anymore; once Wild California was dismounted and destroyed, it was gone forever.

Nonetheless, the new Academy is wildly popular, with lines out the front door on weekends. Most visitors are from out of town, I think – another difference from the old Academy, which was one of those beloved institutions where kids who were taken there grew up and them brought their own kids in turn. The new Academy substitutes zing and flash for substance and love. Ultimately, there’s not that much there, which is a loss for us all.

 

 

Calif. Academy of Sciences Aquarium: Second-Rate Monterey

October 11, 2011

The Steinhart Aquarium at the California Academy of Sciences tries very hard to be another Monterey Bay Aquarium – going for that immersive, “wow” experience that MBA does so well:

The problem is, the aquarium at the Academy is basically an afterthought, stuffed into the basement, with nowhere near the square footage of its southerly rival.

It’s disturbingly dark (as opposed to serenely dark), with no straight lines – which makes for a rather disorienting visitor experience. Not to mention difficult to navigate for anyone with mobility issues.

Low lighting often makes for signs and labels that are difficult to read.

Unlike Monterey Bay Aquarium, entire wings of which are bathed in natural light, the new downstairs Steinhart Aquarium is lit only by ceiling lights. Exhibits like the Tidepool, which ideally should attempt to reproduce or at least realistically represent the experience of a real tidepool at the open ocean, instead become something you might see next to a craps table in the eternal twilight of a Las Vegas casino.

For anyone who remembers the old Steinhart Aquarium, pre-Renzo Piano rebuild, the new aquarium is a sad experience. The old Steinhart was spacious, contemplative, and actually had far more tanks with a lot more sea life. It was, and felt like, an integral part of the Academy of Sciences – and its exhibitry related a lot more to the local environment of northern California. It was successful on its own terms without trying to be something it wasn’t.

 

Calif. Academy of Sciences: Everybody Line Up

September 14, 2011

I visited the California Academy of Sciences earlier this year for only the second time since the old complex of buildings was torn down and replaced with a new edifice designed by Renzo Piano, which opened in 2008. This visit confirmed my earlier first impression: the new Academy is long on crowds and, unlike the old Academy, short on absorbing exhibits.

It’s also a place of lines. Lines to get in the building…

 

Lines to get into the famous Rainforest exhibition…

Lines to get into the planetarium…

lines in the aquarium…

and lines to eat in the overpriced cafeteria…

It’s a huge building, but relatively little of it is given over to exhibit space. There’s a lot of open floor with high ceilings where visitors wander semi-aimlessly.

On the other hand, the new Academy is very popular – the lines are there not just because of poor design but because there are lots of visitors. Most of them, I suspect, are from out of town or moved to SF after the old Academy was torn down, so they have no basis of comparison. In any case, they seemed to be enjoying themselves.

For contrast, here is a Peter Hartlaub SF Gate blog entry, with photos, on the old Academy.

 

Pinnacles National Monument: Nature made accessible

September 6, 2011

After a hiatus of several months, I’ve returned to this blog for more discussions of visitor comfort and accessibility in public spaces. Thanks to everyone for your patience while I’ve been away.

One of our recent trips that helped refresh and inspire me was a trip to Pinnacles National Monument, about 150 miles south of San Francisco off US Highway 101. It’s a little-known national park that feels as if it’s a million miles from the nearest city.

There are some excellent hikes for those who are so inclined – with wildflowers and California Condors in spring, or so I am told – but there’s a lot to see without going too far from your car. Acorn woodpeckers, for example, are everywhere.

 

In fact, you don’t even have to¬† leave your car to view wildlife such as wild turkeys, browsing in the woods:

There are a number of trails that are specifically designed to be accessible to visitors with disabilities. There’s camping, and motels and restaurants are about 40 miles away in King City, CA. Altogether, an easy place to refresh the body, mind, and spirit without leaving civilization too far behind.

 

Point Reyes Lighthouse: Comfort in the Big Outdoors

May 8, 2011

The lighthouse at Point Reyes National Seashore is one of our favorite day trip destinations in the Bay Area. In terms of access, one of its nicest aspects is its flexibility and open-endedness. From the parking lot to the viewing platform above the lighthouse itself, the entire experience is physically accessible to a very wide range of ages and abilities. It’s one of the best physical, psychological, and spiritual getaways around, just two hours north of San Francisco.

Even if you don’t get any farther than this bench a few yards from the parking lot, you’ll still have beautiful visit to a stunning location. (Be sure to bring warm, windproof clothes.)

The easy quarter mile road from the parking lot to the visitor center is closed to most vehicles. It’s an inviting path, with something lovely to see around every bend.

Even the signs – which are informative and well-designed, in an eighties sort of way – have gorgeous views.

The visitor center is just a small, folksy hut that hasn’t been improved or changed in at least 25 years – which I think is to its advantage. Nothing high-tech or intrusive, just functional and informative displays and very patient and knowledgeable personnel behind the desk.

If you can handle the long walk down to the lighthouse proper (and back up again), by all means do it. We have spent some of the most tranquil hours of our lives down there, sitting out in the sun, fog, wind, mist, and rain – sometimes all in the same visit – searching the ocean for migrating grey whales or just gazing out at the ocean, the birds, the occasional sea lion, enveloped by the sound of the sea and the moan of the fog horn. It’s comfort of a very deep kind.

If you are unable to go down the stairs, or not inclined, you can hang around on the upper viewing platform and have much the same experience, without the foghorn and with longer views. In all the years we’ve been going to Point Reyes, it has never been less than spectacularly beautiful and deeply refreshing to the mind and spirit, no matter what the season or the weather.

Citigroup Center, Los Angeles: A respite from the cubicle

April 27, 2011

We didn’t evolve to sit in cubicles. Every hour we spend staring at a screen, surrounded by beige walls and taupe carpet and khaki co-workers, is a stress. We need green, open spaces in which to momentarily reconnect with our primate selves.

One of the more pleasant retreats for the office workers of downtown Los Angeles can be found at Citigroup Center, a the corner of West 5th and South Flower.


There’s a pleasant mix of open and closed spaces, closed corners and wide views, trees and sun. Plus the refreshing sight and sound of water.

Follow the steps or escalator down, and you discover that it is in fact a waterfall.

This area would be especially cool and refreshing on a hot, sunny, smoggy day.

I like this space not because it is special, but simply because it’s an area of very expensive real estate that was creatively and thoughtfully designed to make people comfortable while they take a break from their jobs. Yes, legally mandated to be set aside for that purpose, I know – but better than it has to be.

LACMA: White cubes still rule

April 11, 2011

The Los Angeles County Museum of Art still believes in white cubes – those minimalist display spaces that are an essential part of the modernist art experience in contemporary museums.

It seems to be a requirement that the white cube, in its purest form, must have no seating, as in this photography exhibit in the newly opened Resnick Pavillion.

 

Across the way at the Broad Contemporary (a museum within a museum), the scene could have been lifted from any major art museum any time in the last 50 years:

White walls, wood floors, no seats, pensive visitors in black, and a television on the floor – cathode ray, no less, for that classic touch.

An adjoining gallery had the requisite ambiguous constructions:

And to complete the sense that the visitor is but an acolyte at the altar of culture – a mere supplicant who must work hard for any rewards the art might have to offer – we have the inevitable unobtrusive label in the small typeface:

The Broad’s insistence on the old-fashioned “display-space-must-not-in-any-way-compete-with-the-art” aesthetic would almost be endearing if it didn’t make for so much discomfort.

 

LACMA: Outside looking in

March 29, 2011

The Los Angeles County Museum of Art is a mixed experience for the visitor, or at least this visitor. It’s a jumble of art and architecture, with no real physical or emotional center. But they’re working on it.

A recent visit on a sunny day in mid-March helped me to appreciate different aspects of the Grand Entrance Pavillion, situated between the Ahmanson Building (on the left) and the Broad Museum of Contemporary Art.

Looking to the north – 180 degrees opposite the view above – the broad expanse of lawn and sky invite lounging and sunning.

In fact, sunning is encouraged by the presence of concrete chaise lounges.

Even on a late winter day with relatively low sun, the lounges and the lawn were bathed in warmth.

The pavillion now has two new places to eat and drink – Ray’s, a restaurant, and the Stark Bar, both run by Patina, purveyors of museum food seemingly everywhere you go.

The good part is the presence of two outdoor establishments. The bad part is the pricing, which is not exactly populist: for lunch at Ray’s, sandwiches are in the $11 to $15 range, and main courses go for around $20. So-called bar bites at the Stark run $8-ish to $15-ish; the bar also offers an encyclopedic selection of small-batch handcrafted liquors and cocktails from $10 up. All fine and good if you’re relatively well-to-do and/or able to spend a lot of disposable income on food and drink. Not so accessible, financially speaking, if you’re not.

Florence, Italy: Where the streets have no room

February 1, 2011

The historic Renaissance core of Florence, Italy looks much as it did in previous centuries.

At street level, however, there is a problem: a city scaled for pedestrians, carts, and horses is filled with traffic.

 

The sidewalks are incredibly narrow. Many are narrower than this:

The result is that pedestrians and cars have to share space in a way that is not safe or convenient for either.

This was around late December or early January, when tourists are at a fairly low ebb. I can’t imagine the chaos of summer.


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.